Triggerpointmassage en klanktherapie

Kleine en grote spierknopen zijn met speciale triggerpointmassage goed te behandelen waardoor de pijn en symptomen snel verdwijnen. Triggerpointmassage is het uitoefenen van druk op die verkrampte plekjes in de spieren. Daardoor kan de pijn verlichten. Door de spieren nauwkeurig te palperen zijn de (soms onverwacht) pijnlijke punten op te sporen. Daarna worden ze behandeld  door zachte fricties in de lengterichting van de spier. Spierknopen, pijnlijke en vastzittende spieren combineert Natasja van Praktijk Zielsgeluk in Purmerend met bindweefselmassage en klanktherapie voor een aanzienlijk minder pijnlijke behandeling en sneller en effectiever resultaat.

Wat zijn triggerpoints of spierknopen en waarom heb je een triggerpointmassage nodig?

De medische naam voor een spierknoop is neuromusculaire triggerpoint (NMTrP) of kortweg triggerpoint. Het is een lokale verkramping in het spierweefsel die pijn, tintelingen of gevoelloosheid veroorzaakt. Triggerpoints ontstaan vaak als gevolg van een of andere vorm van overbelasting of ongunstig gebruik van de spieren. Met een stevige triggerpointmassage krijg je deze spierknopen weer los.

Wat is er precies aan de hand?

Onder de microscoop is te zien dat de spiercellen niet kapot zijn, maar gedeeltelijk zijn samengetrokken. Meestal is dit in de buurt van de aanhechting van de zenuw. Dit is ook het geval bij de overige cellen van het strengetje vezels dat door dezelfde zenuw worden aangestuurd. Door die lokale samentrekking komt het hele strengetje onder spanning te staan.

Hoe ontstaan triggerpoints precies?

Triggerpoints ontstaan vooral door overbelasting. Dit kan een kortdurende, veel te zware belasting zijn of een te langdurige, lichte belasting. Denk bijvoorbeeld aan een ongeluk, valpartij, vertillen, sporten zonder warming-up, lichamelijk zwaar werk, vaak herhaalde bewegingen, stress en een ongunstige (werk)houding.

Triggerpoints voelen

Als je met je vingers met enige druk dwars over de spier gaat, voel je het strengetje soms wegschieten. De triggerpoint is dan dat harde en gevoelig plekje. Je kunt het vaak vinden door zo’n strakke streng met de vingers af te lopen.

Gevolgen

Soms komt de pijn alleen als je op de spierknoop drukt of als je de spier gebruikt (latent triggerpoint), maar de pijn kan ook continu zeurend aanwezig zijn (active triggerpoint). Bovendien kan de pijn uitstralen naar een ander gebied. Sommige bewegingen worden moeilijker omdat de spier niet goed kan rekken. Gevolgen van triggerpoints zijn dan ook vaak bewegingsbeperking of pijn, die zonder triggerpointmassage jaren kunnen voortbestaan.

Wil jij ook jouw beperkende gevoelens, overtuigingen, angsten loslaten en
positieve gevoelens terughalen. Maak vrijblijvend een kennismakingsgesprek.

Triggerpoints en pijn

Als je op een triggerpoint drukt, doet het pijn. Een actieve triggerpoint veroorzaakt zelfs al pijn zonder aanraking. En misschien wel het belangrijkste: die pijn kan uitstralen naar andere plekken in het lichaam, de zogenaamde afgeleide pijn. Dit betekent dat je dus pijn kunt voelen op een plek waar de hoofdoorzaak niet ligt. Als triggerpoints de hoofdoorzaak zijn van een klacht, dan verdwijnt de klacht niet als er niets aan de triggerpoints wordt gedaan. Zo kan een pijnlijk heupgewricht er op röntgen enigszins versleten uitzien, maar is er na de voor de hand liggende heupoperatie nog steeds pijn als deze (mede)veroorzaakt werd door triggerpoints. Als pijn veroorzaakt wordt door triggerpoints, dan moeten die triggerpoints dus behandeld worden om de pijn te verhelpen. Denk aan een triggerpointmassage. Er geldt natuurlijk ook dat triggerpoints die veroorzaakt worden door overbelasting, na een triggerpointmassage terugkomen als er niets aan die overbelasting wordt gedaan.

Behandeling: de triggerpointmassage

Eén van de methodes om triggerpoints tot rust te brengen, is een triggerpointmassage. Een triggerpointmassage wordt gecombineerd met een klankmassage, voetreflex-, spier- en bindweefselmassage of hot stone-massage. Je kunt bij Praktijk Zielsgeluk bovendien een cursus voetreflemassage en een cursus hot stone-massage en triggerpointmassage volgen, zodat je de behandelingen zelf kunt toepassen bij een ander. Vraag hierover gerust meer informatie aan.

Verschillende vormen massagetherapie

Natasja is een specialist in het combineren van de verschillende massagetherapievormen. Hierdoor gaat het herstel veel sneller en vindt er een optimale doorbloeding plaats van het spierweefsel, pezen, kapsel, diepe fascielagen en organen. Dit draagt bij aan een soepeler bewegingspatroon. Het laat spanning en stress uit het lichaam vloeien en het zelf genezend vermogen van het lichaam wordt hierbij geholpen tevens vermindert het klachten en pijn. Door de combinatie van behandeling komt er ontspanning en “meer ruimte in je lijf en hoofd”, krijg je meer positieve energie om je doelen na te streven en het lichaamsbewustzijn wordt groter.

Massage therapie vormen:

 

Meld je aan voor een geschikte behandeling

Je kunt bij onze praktijk in Purmerend terecht voor verschillende soorten fysieke behandelingen: van een triggerpointmassage tot een voetreflexmassage voor zwangere vrouwen. Ook voeren wij verschillende soorten natuurgeneeskundige en orthomoleculaire behandelingen uit. Heb je interesse in of vragen over een triggerpointmassage of een van onze andere behandelingen of therapieën? Bel dan gerust naar 06-40806851 (Natasja) of 06-19729253 (Bob) of stuur een e-mail naar natasjapraktijkzielsgeluk@gmail.com.

Ervaringen

De mindfulness cursus heeft mij geleerd om meer in het moment te leven en beter om te gaan met Stress en spanning. Omar

Het is fijn om tijdens de mindfulness avonden samen met gelijk gestemde te mediteren. Bob creëert een warme gezellige sfeer. Karin

Natasja legt de informatie in de Webinar in makkelijke taal uit. Ze laat duidelijke plaatjes zien. Na haar uitleg begreep ik waarom mijn huid en blaasklachten steeds weer terugkwamen. Denise

Door de presentatie werd ik weer gemotiveerd. Ze legt alles goed uit. Ze gaf adviezen waar ik snel voelbare en zichtbare resultaten door kreeg. Lennie

Na meer dan 10 jaar lange zoektocht heeft Natasja me geholpen met de kern waar mijn klachten vandaan komen. Ik ben nu bewust wat ik nodig heb. Irma

Tijdens de presentatie werd mij duidelijk waarom ik snel moe en overprikkeld was. Bob heeft mij geleerd om beter mijn grenzen aan te geven. Mark

De klankavonden geven mij rust en ontspanning voor langere tijd. Marjanne

Klankavonden geven mij een gevoel als of ik op vakantie ben geweest. Ik doe volgende keer weer mee. Dank je wel Gijs

Door haar presentatie snap ik waarom ik, na vele therapeut adviezen, nog steeds niet volledig was hersteld. Sonja

Praktijk Zielsgeluk