Communicatievaardigheden training

Als we met elkaar praten, gaan we ervan uit dat de ander net zo denkt als wij. We verwachten ook dat de ander reageert zoals wij zelf zouden reageren. Maar niets is minder waar! Als je iets vertelt kan het voor de ander totaal anders zijn. Communiceren is moeilijker dan we denken omdat het meer is dan alleen taal. Lichaamstaal is een groot deel van onze communicatie. Onbewust zenden we veel signalen uit en reageren we op de lichaamstaal van de ander. De boodschappen, die mensen tijdens een gesprek uitzenden kunnen verbaal en non-verbaal zijn en zelfs niets zeggen kan een boodschap inhouden. Ook juist wat niet gezegd wordt geeft in relaties en op de werkplek vaak veel problemen. Onder het mom van “ik zeg niets, dan kan ik ook niets verkeerd zeggen” blijkt toch vaak anders over te komen, “nee, je zegt niets, maar het gaat om de manier waarop je niets zegt “.

Als het misloopt in een communicatie gaat het meestal om hoe de dingen gezegd worden en hoe de ander dat interpreteert. Hoe we de boodschappen binnen laten komen is afhankelijk van de manier waarop wij dat hebben geleerd. Ervaringen, die we eerder in ons leven hebben opgedaan maken zijn daar onderdeel van.

Als je misverstanden in communicatie wilt voorkomen, is het handig om je bewust te worden vanuit welke ervaringen je je gedraagt en handelt en hoe andere mensen daarop reageren.

Een communicatieve vaardigheid is het aanleren van de ik-boodschappen. De ik-boodschappen zeggen iets over jouw beleving: jouw overtuigingen; ideeën; voorkeur; afkeer; gevoelens; reacties; interesse; instelling en bedoeling. Ze maken anderen duidelijk hoe jij de dingen beleeft, hoe het er van binnen uitziet, kortom het beschrijft jouw innerlijke werkelijkheid. Zo geef je een ander de kans jou te leren kennen en begrijpen. Zelden gaan mensen die met jouw ik-boodschap geconfronteerd worden in de verdediging.

Wil jij ook jouw beperkende gevoelens, overtuigingen, angsten loslaten en
positieve gevoelens terughalen. Maak vrijblijvend een kennismakingsgesprek.